Sähkön hintavertailu on ajankohtaisempaa kuin koskaan

Sähkön hintavertailu netissä

Sähköstä voi säästää nykyisin ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Sähkön hinnat vaihtelevat paljon eri puolilla Suomea, joten vertailu on paikallaan. Sähkönkulutukseen liittyen viime aikoina mediassa on ollut keskustelua paitsi siirtomaksuista myös kaasuhanojen katkeamisesta Venäjän ja Suomen välillä.

Voit vertailla sähkön hintoja netissä

Sähkön hintavertailu on tehty kuluttajalle ja miksei myös yrityksille helpoksi. Netistä löytyy useampi sivusto, jossa voit kilpailuttaa nykyisen sähkösopimuksesi. Syöttämällä tietosi lomakkeeseen voit laskea sähkönsiirron, sähköverkkopalvelun ja sähkön kokonaiskustannukset sekä tarkistaa sopimusehdot samalla kertaa useilta sähköyhtiöiltä. Näiden sivustojen asiakaspalvelijat auttavat sinua lisäksi mielellään oikean sopimuksen valinnassa ja tarvittaessa myös peruutusprosessin hoitamisessa.

Asiakas pääsee siis kätevästi eroon nykyisestä sähkösopimuksestaan ja hankkii samalla itselleen edullisemman sähköyhtiön.  Sähkösopimuksen vaihtaminen on yleensä maksutonta, eli sähköyhtiön vaihtaminen ei sinulle aiheuta mitään kustannuksia. Kuluttajan kannattaa joka tapauksessa silloin tällöin vertailla sähkön hintoja, sillä sopimusten ehdot ja hinnat voivat muuttua nopeasti.

Sähköhinnat jatkavat nousemistaan

Energia-alan asiantuntijoiden mukaan sähkön hinnat ovat nousseet ennakoitua enemmän viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koska sähkön hinta nousee, kannattaa kuluttajan pitää silmät ja korvat auki ja tarvittaessa kilpailuttaa nykyinen sähkösopimus. Halvimmat sopimukset voivat olla myös lyhytaikaisia ​​ja yleisesti ottaen sopimusten ehdot ovat tiukentuneet.

Sähkön hintaan vaikuttaa sähkön sopimusehtojen lisäksi myös sähköverkkopalvelun hinta. Nykyisin siihenkin liittyviä kustannuksia on mahdollista säästää, sillä sähköverkon vaihtaminen on myös mahdollista. 20. toukokuuta sähkön hinta nousi aamulla jo 50 senttiin kilowattitunnilta, ja oli muutenkin pitkin päivää yli 44 senttiä kilowattitunnilta.

Mikä vaikuttaa hintaan?

Tämänhetkisen hinnannousun taustalla on useita syitä, joista yksi on sähkön tarjonnan väheneminen. Yhdelle Olkiluodon vanhemmista yksiköistä tehdään parhaillaan vuosihuoltoa suunnitellusti, ja myös Fingridin ja Ruotsin Svenska Kraftnätin välisiä rajat ylittäviä siirtoyhteyksiä huolletaan. Nämä aiheuttavat siis markkinoilla sähkön tuotannosta vajausta. Keväällä Olkiluodossa avattiin myös uusi ydinreaktori, joka alkoi tuottaa sähköä kansalliseen verkkoon. Tämä ei auta tilannetta juuri nyt. Olkiluoto 3 on tällä hetkellä testivaiheessa, ja se on jo aiemmin tuottanut merkittävän määrän energiaa.

Tuulet vaikuttavat niin ikään energian saatiin. Tällä hetkellä sää on melko tyyni, joten tuulivoimalat tuottavat hyvin vähän energiaa. Kun huoltoseisokit päättyvät, Olkiluoto 3:n testaus jatkuu ja tuuli yltyy, tilanne normalisoituu ja sähkön hinta todennäköisesti jälleen laskee. Kovia hintapiikkejä nähtiin vuonna 2009, kun energian hinta nousi Suomessa yli 1 000 euroa megawattitunnilta. Myös talvella sähkön hinta nousi joinakin tunteina jopa 500 euroon.

Vertailemalla voit säästää

Sähkökustannukset ovat nousseet kuluttajille ja yrityksille merkittävästi viime syksystä. Toukokuussa sähkön hinta on ollut pahimmillaan jo viisinkertainen verrattuna vuoden takaiseen. Nämä hinnankorotukset ovat johtuneet siis hyvin useista eri syistä, jotka ovat sattuneet samaan aikaan. Aivan kuten pikavippiä hakiessa on tärkeää tehdä vippivertailu, paras tapa kuluttajille säästää sähkölaskussa on siis tehdä sähkön hintavertailu.

Sähköyhtiöiden hinnat voi selvittää soittamalla eri yhtiöihin, johon saattaa kuitenkin kulua paljon aikaa. Nopeampaa selvittäminen onkin netissä, jossa hinnat voi kilpailuttaa noin 10 minuutissa. Sähkön kilpailuttaminen on yksi yksinkertaisimmista tavoista säästää rahaa toistuvissa kuluissa. Vertailukoneen avulla sähkösopimusten vertailu ja kilpailuttaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Voit säästää vuosittain satoja euroja kilpailuttamalla nykyisen sopimuksesi. On olemassa lukuisia vertailusivustoja, jotka tarjoavat tavallisten sähkösopimusten lisäksi myös uusimmat sähkötarjoukset.

Vertailusivustojen avulla voit vertailla nykyistä sähkösopimustasi eri energiantoimittajien sopimuksiin muutamassa minuutissa ja löytää uuden, edullisemman sähkösopimuksen. Kun määräaikainen sopimus on päättymässä, kannattaa sähkö yleensä kilpailuttaa. Tarjouskilpailu kannattaa tehdä aina muuton yhteydessä, sillä edullisin sähkösopimus uuteen kiinteistöön voi löytyä vasta tarjouskilpailun perusteella.

Miten hintavertailu tapahtuu käytännössä?

Sähkö kilpailutetaan vertailemalla markkinoilla olevia tarjouksia ja sopimuksia ja vaihtamalla nykyinen sopimus halvempaan. Vertailu on helppoa vertailumoottoreiden avulla, jotka laskevat ennakoidut vuotuiset sähkökustannukset ja järjestävät sopimukset hinnan perusteella halvimmasta korkeimpaan. Mikäli et tiedä, kuinka paljon sähköä talosi kuluttaa tällä hetkellä, voit löytää vertailukoneesta erityyppisten talojen arvioidun vuosikulutuksen.

Uuden sopimuksen tilaaminen vertailusivustojen kautta kestää vain muutaman minuutin, kun olet vertaillut eri vaihtoehdot läpi. Uusi energiantoimittaja päättää tyypillisesti vanhan sopimuksesi puolestasi, joten sinun ei tarvitse tehdä mitään. Uusi sähkösopimus sisältää myös kahden viikon irtisanomisajan tilauksen vahvistamisen jälkeen. Näin varmistat, että sinulla on aikaa muuttaa mieltäsi, jos löydät vielä muualta paremman tarjouksen.

Mistä tiedän, saanko parhaan sähkösopimuksen?

Paras tapa tietää, saatko parhaan sähkösopimuksen, on vertailla säännöllisesti eri energiantoimittajien tarjouksia. Näin voit olla varma, että saat aina parhaan mahdollisen hinnan. Sähkön hinnat muuttuvat jatkuvasti, joten on tärkeää seurata markkinoita ja vertailla tarjouksia säännöllisesti. Sähkön hinta muodostaa ison kulun kotitalouksille, ja monilla onkin ollut jo vaikeuksia selviytyä kasvaneista kuluista ja laskuista.

Helpoin tapa vertailla sähkösopimuksia on käyttää vertailupalveluja, jotka osaavat laskea jo melko tarkkaan jokaiselle parhaimman tarjouksen. Sivustot laittavat tarjoukset hintajärjestykseen, joten edullisimman tarjouksen löytäminen on tehty helpoksi.